En del har hevdet at å drive industriell produksjon i Norge i stadig større grad ikke lar seg gjøre. For noen bedrifter blir kostnadene for høye. Kan industriroboter, 3D-skrivere og digitalisering være løsningen?
For et par uker siden kom Teknologirådet med en rapport med navnet «Made in Norway?» som tar for seg hvordan automatisering og bruk av nevnte teknologier kan gi muligheter for mer effektiv og lønnsom produksjon. Norge er et høykostland med en høyt utdannet befolkning, og dermed også et høyere lønnsnivå. Ny produsjonsteknologi og automatisering passer dermed svært godt for et land som Norge. Kompetanse er avgjørende for å kunne nyttegjøre seg de mulighetene teknologien gir, samtidig som man får en mer effektiv produksjon hvor lønnskostnadene utgjør en mindre andel.
Hva skjer i utlandet? Rapporten viser blant annet til at Tyskland har klart seg relativt godt gjennom finanskrisen, selv om de har et lønnsnivå som ligger 30 % over USA. Sammen med Sør-Korea og Japan, er Tyskland blant de landene i verden med flest roboter per ansatt i industrien. Der finnes ca 350 roboter per ansatt, mot kun ca 40 i Norge. I perioden 2000 til 2009 mistet USA 31,2 % av jobbene innen produksjon. Obama-administrasjonen har nå iverksatt flere tiltak for å skape nye jobber. Det er blant annet opprettet 15 innovasjonssentra for industriell produksjon, og det benyttes en del økonomiske virkemidler for å støtte opp om «homeshoring», hjemflytting av arbeidsplasser. I Danmark jobben nå en produktivitetskommisjon som i løpet av året skal legge fram sine forslag til hvordan blant annet dansk industri kan bli mer produktiv.
Hva er så situasjonen i Norge? Det finnes bedrifter i Norge som har kommet et godt stykke i å ta i bruk automatisert produksjon. Kleven i Ulsteinvik, som driver produksjon av avanserte skip og utstyr til oljebransjen, har begynt å gjøre en større del av produksjonen i Norge igjen etter å ha benyttet lavkostland. Ved bruk av sveiseroboter kan nå én operatør sveise like raskt som 10 sveisere. Produksjon i Norge gir de i tillegg større kontroll på prosessen og bedre muligheter for kvalitetskontroll.
Dette er bare ett eksempel, men noen god oversikt over hvordan situasjonen er i norsk industri finnes ikke. Teknologirådet kommer med noen forslag til hva norske myndigheter før foreta seg for at vi bedre skal kunne utnyttet fordelen ved mer avansert produksjon. Jeg synes det er lett å stille seg bak disse.
• Det bør hentes erfaringer fra de norske bedriftene som har kommet langt i automatisert produksjon. Hvilke utfordringer har de møtt og hvilke fordeler har de fått? Hvordan har de arbeidet med kompetanse, hvordan fortsetter de å utvikle produksjonen sin?
• Norsk produksjonsindustri bør kartlegges med tanke på å avdekke hvordan økt grad av automatisering og digitalisering kan bidra til å gi nye muligheter. Hvilke planer har bedriftene om å ta i bruk slik teknologi? Hvilke hindre opplever de? Har de tilgang på den kompetansen de trenger?
• Det er behov for en «framtidsstudie» som ser på hva som kommer av teknologi og hvilke muligheter denne kan gi. Utviklingen skjer så raskt at det er ikke tilstrekkelig å se på dagens teknologi.
• Basert på ovennevnte analyser bør man stimulere til samarbeid mellom forskning, industri og myndigheter. Industriens kunnskapsbehov vil være viktige innspill til utdanning av blant annet nye ingeniører, samt at de vil få tilgang til forskningsresultater. Myndighetene trenger innspill til hvilke områder det bør settes av forskningsmidler til, eller om det er andre utfordringer som kan avhjelpes.
Ett ord som for meg framstår som helt sentralt når det kommer til å utnytte mulighetene denne nye teknologien gir, er kompetanse. Kunnskap om produksjonsprosesser og teknologi. Ingeniører vil være helt sentrale i å utvikle nye løsninger, tilpasse eksisterende prosesser og utstyr, og i driften av disse. På grunn av dette er det derfor også viktig at utdanningene blir tilført midler til nytt og oppdatert utstyr. Bedriftene må prioritere videreutdanning av sine ansatte, det vil være en god investering.
Jeg er spent på å høre suksesshistorier fra norske bedrifter om hvordan ny teknologi har bidratt til mer effektiv og lønnsom produksjon.
- Trond Smaavik