Quantcast
Channel: Presidentenes blogg » Fredagsgjesten
Viewing all articles
Browse latest Browse all 24

«Ungdommen er så flinke med data»

$
0
0

Overskriften er et utsagt som kunne kommet fra ganske mange. Foreldre til en tenåring, en lærer eller en politiker. Men hva betyr det egentlig å være «flink med data»? Betyr det at man har den kunnskapen som skal til for å kunne utnytte mulighetene som ligger i it? Betyr det at vi ikke trenger å undervise i it i grunnskolen? Eller betyr det bare at poden bruker mye tid på Facebook?

Sammenlignet med for få år siden er dagens ungdom storforbrukere av it-tjenester, og de er gode på det. Den generelle kompetansen når det gjelder å finne fram på Internett er god. Folk vet hvordan man søker, leser aviser, oppdaterer Facebook og sjekker finner ut om det ble baksmell på skatten. Norge er blant landene i verden med høyest andel som har tilgang til Internett, og dette gir oss en fordel, for eksempel når de kommer til kompetanse på å ta i bruk nye selvbetjeningsløsninger fra det offentlige.

Den store utfordringen er at de aller fleste kun er konsumenter og ikke i stand til selv å lage nye digitale tjenester eller produkter. I skolen blir man ikke introdusert for programmering før man eventuelt selv velger det på videregående. Dette skaper et stort gap mellom det å bruke IT-løsninger og forståelsen for hva som ligger bak. Det er ikke til å komme unna at IT er kommet for å bli, og det må også skolen ta inn over seg. Større kunnskap om hvordan lage programvare betyr større muligheter for verdiskaping.

NITO gjorde i høst en undersøkelse av hvor mange av landets ungdomskoler som hadde innført det nye valgfaget «teknologi i praksis». Resultatet var nedslående. Totalt var det kun 37% av skolene som hadde innført «teknologi i praksis» eller «forskning i praksis». Disse fagene er en gylden mulighet til å introdusere elever for programmering og inspirere til å se at de selv kan lage nettsider eller en app til telefonen, og løse problemer ved hjelp av IT. Dessverre viste undersøkelsen at to av grunnene til at fagene ikke ble tilbudt var kostnader og mangel på lærerkompetanse.

Så hva gjør vi? Jeg vil gi dere noen små enkle verktøy for å lære programmering. Prøv de selv og vis de fram på neste foreldremøte på skolen. Mye av dette kan tas inn for å variere den vanlige undervisningen også. For barn har MIT laget programmet Scratch, som for eksempel lar deg lage små animasjoner og tegnefilmer ved å bruke den samme grunnleggende byggeklossene som man har i vanlig programmering. Det er også mulighet for å se hva andre lager og dele sine filmer med dem. For de litt eldre har vi Code.org, som har laget videoen over. Dette er en samleside med ulike ressurser som lærer deg alt fra helt grunnleggende ting til hvordan lage avanserte nettsider, apps og programmer.

Lykke til!

- Trond Smaavik


Viewing all articles
Browse latest Browse all 24

Latest Images

Trending Articles


Lun og usjenert terrasse med plassbygde blomsterkasser og benker


(09.02.17)


FORDYPNING I MESTERTALLENE 11, 22 og 33.


Solgte eiendommer i mai


(Jukse)pai med nugatti og banan


Utrolig leilighet (25.11.15)


Sovevogner i Europa


Bjarne Brunsvik litografi - INGEN MINSTEPRIS!


Slate eLite T3 161 fluesnelle, ønsker innspill.


Tips til varme og harmoniske fargekombinasjoner


Targiniq vs oxycontin


Ny leilighet i lun fargepalett


QUIZ: Sitat fra eiendomsmegler eller noe dritt vi fant på?


Sonja elsker sine smaragder


Tjener fett på tomter


432 HZ, DEN GLEMTE HARMONISKE FREKVENS. «Den som vet hemmeligheten til denne...


7949 - Leif Heiberg Myrdam keramikk vase


Gammelt koselig lite smykkeskrin i glass (rutet mønster)


Hvite blomster i hagen min


Våre vakreste grønnfarger