Quantcast
Channel: Presidentenes blogg » Fredagsgjesten
Viewing all articles
Browse latest Browse all 24

Norge 2020 – Hva skal vi leve av i framtiden?

$
0
0

For snart to år siden inviterte næringsminister Trond Giske unge næringslivsledere til å tenke om framtidens Norge og framtidens næringsliv. Litt mindre oppmerksomhet fikk gruppen av unge tillitsvalgte som ble invitert til å tenke om de samme temaene. I denne gruppen har NITO delatt med to personer, Inger-Elise Ekornås og undertegnede. Mandag hadde begge gruppene felles avslutning og lansering av boken prosjektet har resultert i.

Gjennom fem møter har vi diskutert tema som forskning og utdanning, innovasjon og ny teknologi, den norske modellen og klima og miljø. Det har vært interessante diskusjoner med perspektiver fra ulike bransjer og ulike fagforeningers vinklinger. De siste dagene har utvalget fått noe kritikk for å ikke levere felles konklusjoner og anbefalinger. Det var heller aldri meningen. Jeg tror også diskusjonene i gruppen hadde blitt mindre konstruktive om alle var mer opptatt av å få gjennomslag for sitt syn framfor å dele erfaringer. Likevel har vi fått mange anledninger til å fortelle om hva som er viktig for NITOs medlemmer. Giske skal ha ros for å legge til rette for en viktig debatt, en debatt vi også har tatt med oss utenfor møtene.

Heller ikke jeg skal skryte på meg å ha alle svarene på hva som skal til for å redde oss etter oljen, men i løpet av utvalgsarbeidet har jeg blitt mer bevisst på grepene vi må ta. Dette er noen av dem.

Samarbeid
Innovasjon handler ikke bare om produkter, men også måten vi gjør ting på kan også bli bedre. Det flate strukturen i det norske arbeidslivet gjør det enkelt å komme fram med gode idéer og forbedringsforslag. Samarbeid og dialog mellom arbeidsgivere og tillitsvalgte bidrar til et lavt konfliktnivå og ro til å få jobben gjort. Derfor har også norske arbeidstakere en høy produktivitet. Vi må se muligheter og hele tiden prøve å bli bedre.

Utnytte forutsetninger
For å bli god, må man øve. Derfor bør vi bygge videre på de områdene hvor vi allerede er gode, eller har andre spesielle forutsetninger for å lykkes. Dette innebærer for eksempel at vi bør bygge videre på kompetansen vi har bygget opp inne maritim og offshore. Kværner Verdal har lenge bygget understell til oljeplattformer, bygger nå understell til offshore vindmøller også.

Norge har en høyt utdannet befolkning. Dette er også en ressurs som vi bør utnytte. Spesielt kan vi bli bedre til å utnytte kompetansen til innflyttede arbeidstakere.

Langsiktighet
For å kunne skape nye bedrifter og ny industri i Norge, kreves det langsiktighet. Mange gode ideer har blitt til bedrifter og produkter, men ofte er drømmen å bli kjøpt opp av et stort utenlandsk firma. Andre ganger skjer det fordi investorer ønsker rask avkastning. Vi trenger investorer som har forståelse for teknologi og som er villige til sitte som eiere utover det tidspunktet bedriftene er akkurat store nok for høsting og eksport til utlandet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 24