Quantcast
Channel: Presidentenes blogg » Fredagsgjesten
Viewing all articles
Browse latest Browse all 24

Hvor bra står det egentlig til med norsk næringsliv?

$
0
0

Kjell Terje Ringdal fra Markedshøyskolen langet nylig ut mot norsk innovasjonsevne, norsk innovasjonspolitikk og Innovasjon Norge i en kronikk i Aftenposten. Han presenterte en velkjent fortelling: Norge er et av Europas svakeste innovasjonssamfunn.  Han ser en sammenheng mellom “sløve ungdommer bosatt i en mental polvott, naturfiksert riksfjernsyn og manglende innovasjonskraft”.

Retorikk og virkelighet

Retorikken er kreativ, men analysen er svak. Det er bred enighet om at produktivitet og verdiskaping henger sammen med evnen til å løse problemer og tenke nytt, og Norge er ikke bare verdens rikeste land. Vi er også det mest produktive. Det tyder på at vi har stor evne til innovasjon.

De internasjonale sammenligningene til blant andre EU undervurderer innovasjonsevnen til norske bedrifter.  Vi har en næringsstruktur dominert av bedrifter som relativt sett investerer lite i forskning. Men innovasjon er mye mer enn forskning. Innovasjon hviler på bruk av ny og til dels meget avansert kunnskap i vid forstand.
I statistikken klassifiseres både olje- og gassindustrien og havbruket som «lavteknologiske» næringer. De er derfor ikke med i EUs komposittindikator for innovasjon: Innovation Union Scoreboard.  Dette er tøys. Vi vet at disse næringene er meget kunnskapsintensive og teknologisk avanserte.

Allikevel grunn til bekymring

Allikevel er det utviklingstrekk som bekymrer meg.
SSB rapporterer for eksempel om en nedgang på 3 prosentpoeng i bedriftenes «Ikke-FoU» innovasjon, fra 27 til 24 prosent fra perioden 2006-08 til 2008-10.  Bedriftene rapporterer færre aktiviteter som skal føre frem til nye eller forbedrede produkter og prosesser.

Vi finner den klareste nedgangen innenfor telekommunikasjon, IKT og informasjonstjenester og “annen forretningsmessig tjenesteyting”, som er aktiviteter som har følger for hele næringslivet. Vi ser også en nedgang i bedriftenes FoU-investeringer.

Det kan godt være at noe av denne nedgangen skyldes rasjonelle tilpasninger til den økonomiske nedgangen. Med andre ord: Noen av disse bedriftene vil øke innovasjons- og FoU-aktiviteten når krisen er over. Men det er også funn som tyder på at vi er vitne til noe som kan være en mer strukturell nedgang. Nedgangen startet nemlig før finanskrisen.
Til SSB begrunner bedriftene nedgangen med mangel på kapital og problemer med å finne og holde på kompetent arbeidskraft.

Todelingen av norsk næringsliv

Vi arbeider nå for å få frem et mer nyansert og mer realistisk bilde av hva som egentlig foregår i det norske næringslivet.  Jeg tror at noen av de blinkende varsellampene kan skyldes at vi har fått en todeling av norsk næringsliv.

På den ene siden har vi en innovativ og teknologisk avansert olje- og gass-sektor som tjener meget godt. Denne sektoren er ikke begrenset til Nordsjøen. Det er mange konsulenter og underleverandører på fastlandet som tar del i denne verdiskapingen, og det gir derfor ikke noen mening å trekke et for klart skille mellom det utaskjærs og det innaskjærs Norge.
Å hevde at denne verdiskapingen ikke er reell fordi oljen er en gave vi har fått gratis fra Gud er naivt.  Dette eventyret har bare vært mulig gjennom enorme investeringer i teknologi og kompetanse.  Men det kan være at suksessen innenfor petroleum er blitt et problem for andre deler av industrien.

Olje- og gassindustrien suger opp kompetent arbeidskraft, øker kostnadsnivået og styrker den norske krona. Inntil et visst punkt kan disse utfordringene være med på å tvinge resten av næringslivet til å innovere. De må øke produktiviteten for å henge med i den internasjonale konkurransen. Men det er også grenser for hvor mye bedriftene utenfor olje- og gassektoren kan tåle av slike ekstreme påkjenninger. Det kan være grunnen til at de nå forteller SSB at de ikke får tak i penger og arbeidskraft med relevant kompetanse.
Problemet er med andre ord ikke at norsk næringsliv ikke er innovativt, men at deler av næringslivet tjener så mye at det svekker innovasjonsevnen til andre deler av næringslivet. Det tilsier at vi må gjøre mer for å beholde kunnskapsnivået og styrke innovasjonsevnen til dem som ikke betjener olje- og gassektoren.

I Innovasjon Norge tar vi dette meget alvorlig, for vi skal sørge for innovasjon i alle landsdeler og i store deler av næringslivet.  Vi vil arbeide for å bevare mangfoldet i norsk næringsliv, slik at vi står bedre rustet til å møte både globale og nasjonale endringer. Vi trenger flere ben å stå på enn olje- og gassindustrien.

- Gunn


Viewing all articles
Browse latest Browse all 24