Den 20. – 21. mars avholdes det Partnership for Change -konferanse i Oslo. Her diskuteres det hvordan bedrifter kan ta samfunnsansvar. Oppmerksomheten rundt samfunnsansvar i næringslivet er økende, både i Norge og globalt. Blant annet stilles det ofte krav om dette, når bedrifter ønsker å investere i utlandet.
I Norge passerer vi nå en befolkning på 5 millioner, og selv om vi trenger flere mennesker i Norge, driver vi som mennesker rovdrift på kloden og de få ressursene som er igjen. Gjennom å fritt bruke kapitalstyrt teknologi pøser vi forurensning og gift ut, som de fattigste på kloden må lide av. Vi kan i media daglig lese om naturkatastrofer, sviktende avlinger og dermed millioner av mennesker uten mat. Dette er et ansvar vi ingeniører må ta inn over oss.
Det er et ordtak som sier: «With great power comes great responsibility». Kunnskap er makt, og vi ingeniører sitter idag på en kunnskap som vi skylder å bidra til en positiv utvikling. Meningen med disse ordene er ikke at vi skal få dårlig samvittighet, men å understreke at vi som enkeltindivider må ta et medmenneskelig ansvar, der vi enn måtte være. Dette gjelder ikke bare i det private, men også i de valg vi tar i en arbeidssammenheng. Vi må være medmennesker uavhengig av hvor vi befinner oss, og vurdere konsekvensene av våre handlinger.
På næringslivets bistandskonferanse tidligere i år, ble det frimodig satt likhet mellom næringslivsutvikling i uland, og bistand. Dette er en farlig ting å ta lett på, og de må vurderes hver for seg. Ja, næringslivsutvikling kan ha svært positive effekter, som sørger for både arbeidsplasser og kapital til trengende mennesker. Samtidig så kan ingen utvikling finne sted, med mindre enkelte elementer allerede er på plass. Til dette kreves det utviklingsbistand.
Utviklingsbistand kan eksempelvis gjøres ved å etablere kostnandskrevede infratruktur, i land hvor dette ikke eksisterer. Det er også svært viktig å ha tett dialog med myndigheter og lokalbefolkning, slik at utviklingen er i tråd med de kulturelle behovene. Det er en medmenneskelig plikt å sørge for at livene til de menneskene vi påvirker, får det litt bedre enn før vi møtte dem.
Som leder for Ingeniører Uten Grenser i Norge, betyr det enormt å få støtte fra fagorganisasjonene NITO og Tekna. Fremover ønsker vi også å tilby medlemsskap til bedrifter som ønsker å støtte oss i dette arbeidet.
Som medmennesker har vi en krevende oppgave foran oss, men ved å ta dette ansvaret alvorlig, er jeg overbevist om at det er mulig å etterlate et positivt fotavtrykk i denne verden.
- Emanuel