Innlegget sto på trykk i Dagsavisen side 5, 26.06.2014
Som faglærer i videregående skole kan en ikke unngå å bli påvirket av konflikten mellom skoleeier KS, UDF og lærerne. Konflikten dreier seg kort fortalt om å ta vekk normal fleksibilitet i arbeidstidsavtalen.
Mye av tiden på lærerrommet går til å utveksle frustrasjon om den manglende tillit kollegaer føler. Her blir det gitt sterke signaler om å bytte arbeid eller å ta AFP tidligere enn planlagt. Siste rapport fra NTNU viser at en av fem lærere i grunnskolen vurderer å slutte i jobben sin.
De siste årene har det vært vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft. De faglærerne som fremdeles er i jobb, er bautaer som bærer faglig kompetanse.
De er ressurspersoner for nyutdannede og for arbeidsgiver.
Hvis dagens seniorer og fagpersoner slutter, vil konsekvensene være at flere populære og samfunnsviktige yrkesfaglinjer blir lagt ned.
Flere skoler opplever vansker med å få kvalifiserte søkere. Behovet for arbeidskraft innen TIP og elektrofag vil bare øke. Manpower Groups siste undersøkelse viser at faglært arbeidskraft er den vanskeligste å oppdrive i dag. Hvem som skal utdanne disse, vil bli en stor utfordring fremover. Samtidig hører vi om populære stillinger i Nordsjøen, som får hundrevis av søkere. Er disse yrkene mer meningsfulle? Selvfølgelig ikke, det er lønn og fleksibel arbeidstid som frister. Framtidens arbeidskraft ser på det som en selvfølge at arbeidsgiver har fleksible ordninger. Det være seg frihet til kvalitetstid med småbarna eller komme seg hjem før det verste bilrushet, med hjemmearbeidet i veska eller på nettet. Hvor en gjør det personlige for- og etterarbeidet kan ikke være det store problemet?
Det er disse fakta KS ikke synes å ta innover seg, og som absolutt ikke gir drahjelp i rekrutteringsarbeidet.
Det er mulig skoleeier KS vil vinne denne konflikten, men de vinner ikke lærerne og skolen. Som skoleeier eier de byggene, klasserommene og pultene, men kunnskapen og det pedagogiske skjønn vil alltid tilhøre lærerne.
Jan Helge Schultheiss, NITO Skole Fagforum