For litt siden runden NITO 75000 medlemmer, organisert i stort sett alle avtaleområder som det kan forhandles i; Privat, Stat, Kommune, Spekter, Energi. Som fagorganisasjon skal man serve alle medlemmene på best mulig måte, både innenfor lønn og tariff, arbeidsvilkår, fag og kompetanse. Arbeidsgiverne endrer stadig sin organisasjonsstruktur og eierform.
75000 medlemmer tilsvarer omtrent 3,5 helseforetak, 3 Statoil- konsern eller rundt 400 små- og mellomstore bedrifter. Hvordan skal da organisasjonen være for at enkeltindividet blir ivaretatt? For å møte endringer i samfunnet og hos arbeidsgiver? For at hver enkelt føler seg viktig?
I en politisk organisasjon er ikke det bedriftøkonomisk inntjening eller eiernes interesser som styrer den strategiske og daglige driften. Det er ikke nødvendigvis de organisasjonsteoretiske prinsippene til Taylor eller Weber som vil fungere i en delvis dugnadsbasert virksomhet med høy grad av idealisme. Kjernevirksomheten skal dreise seg om medlemmenes interesser; personlig og solidarisk i samfunnet. Hva er til det beste for Ingeniørene? Hvordan sikrer man at det blir til det beste for flest mulig?
Dette er noen av spørsmålene vi stiller i NITO i dag, og derfor vil vi se på hele den politiske organisasjonsstrukturen. Det inviteres til en åpen prosess, der alle medlemmer, tillitsvalgte og ansatte skal få gi sine innspill om de ønsker. Organisasjonssutvalget ble etablert den 25. august, og skal jobbe frem til Kongressen i oktober 2015 med å gi forslag til en optimal NITOs organisasjon. For å få det til, trenger vi engasjement og bidrag fra alle i organisasjonen, og gjerne fra noen utenfra.
Trude Skogesal
Hovedstyremedlem og Leder av Organisasjonsutvalget i NITO.